Påmelding til forelesninger
Påmeldingssystemet er for tiden ikke i bruk.
Alle får tilgang til video av forelesningene, men det er ikke plass til alle i auditoriet.
Derfor har vi et system for påmelding til forelesningene, som brukes ved stor pågang, for å øke forutsigbarhet, redusere trengsel og sørge for rettferdig fordeling av plasser. Du kan melde deg på eller av forelesninger her:
Det forventes at det det etter hvert blir plass til alle påmeldte. I så fall avsluttes systemet med påmeldinger, og man kan bare møte opp. Det vil bli gitt beskjed om dette.
Prosedyre for påmelding: Det åpnes for påmelding til forelesningene før første undervisningsuke. Du vil fra da av ha mulighet til å melde deg på de forelesningene du ønsker å delta i.
-
Du kan melde deg på eller av en forelesning så mange ganger du vil, frem til fristen (fredag 14:15 for ordinære forelesninger og onsdag 14:15 for øvingsforelesninger).
-
Meld deg gjerne på alt ved semesterstart, men kan du ikke møte, så meld deg av igjen.1
-
Når fristen for påmelding går ut, avgjøres hvem som får tilbud om å møte i forelesningen.
-
Om det er ledige plasser igjen, kan du melde deg på også etter denne fristen. Plassene fordeles da fortløpende (først til mølla).
Prosedyre for fordeling: De påmeldte prioriteres ut fra hvor mange tilbud de har fått tidligere.
-
De påmeldte med færrest tilbud så langt prioriteres høyest.
-
Der det er uavgjort, avgjøres prioriteringen ved lotteri.
Beskjed gis så til alle påmeldte om hvorvidt de får tilbud om plass eller ikke. Denne informasjonen finner du i påmeldingssystemet, der du også selv kan velge om du vil ha beskjed per e-post.
For spesielt interesserte: Hvordan fungerer denne fordelingsmetoden?
Målet med prioriteringen er å jevne ut antall forelesninger som fordeles. Om f.eks. A har fått plass i alle forelesninger i første halvdel av semesteret, mens B ikke har fått noen (og kanskje ikke har vært påmeldt), så vil B prioriteres høyere, og antallet vil jevnes ut mellom dem.
Siden beslutninger om på- og avmelding tas underveis, kan ikke en slik utjevning garanteres. Om f.eks. A og B har fått like mange plasser i første halvdel og A melder seg på alle forelesninger, mens B velger å melde seg av alle i siste halvdel, så vil det være for sent å prioritere B høyere i første halvdel, og urimelig å prioritere A lavere i andre halvdel, der B uansett ikke deltar.
Rettferdighetsgaranti: Metoden garanterer en form for tilnærmet misunnelsesfrihet (EF1):
Blant forelesningene du melder deg på, vil andre tildeles maksimalt én flere enn deg.
Det vil si, dersom du har fått plass på 3 av forelesningene du har meldt deg på, vil ingen andre få plass på mer enn 4 av disse. Merk at de likevel kan ha fått plass på andre forelesninger i tillegg, f.eks. dersom de har meldt seg på flere forelesninger enn deg. Om alle melder seg på alle forelesningene, vil forskjellen i antall tilbud være maksimalt 1.
Forklaring: Vi sier at A misunner B hvis B har fått flere tilbud enn A blant forelesninger der A har vært påmeldt, dvs., de forelesningene som er relevante for A. A vil bare ha fått tilbud blant disse forelesningene, så hvis B ikke har flere tilbud totalt enn A, så kan ikke A misunne B.
-
Siden vi velger dem med færrest tilbud, vil ingen av de påmeldte misunne dem, og vi vedlikeholder EF1 blant de påmeldte selv etter at de nye plassene er fordelte.
-
Dersom B har færrest tilbud blant de påmeldte, og C ikke er påmeldt, kan C fortsatt misunne B, men siden C ikke er påmeldt (og dermed ikke «interessert» i forelesningen), vil ikke misunnelsen øke. Dersom vi hadde EF1 fra før, så vil vi fortsatt ha det, også overfor dem som ikke er påmeldt.
-
Siden EF1 holder til å begynne med (når ingen har noen tilbud, vil ingen misunne noen), så vil EF1 holde etter hver tildeling, og også til slutt, ved induksjon.
-
Først og fremst er dette av hensyn til andre, men det øker også sjansene dine ved senere forelesninger. ↩